+04 0725 928 653
     

Manual de lansări porumbei

Manual de lansări porumbei

de
Steven van Breemen & Hubert Land

1.Despre acest manual Oaspete drag, pentru început aş vrea să-ţi urez bun venit ca cititor al acestui Manual de Lansare
Acest manual te va educa cu privire la orice tip de vreme pe care îl pot întâlni porumbeii după lansare în drumul lor spre casă şi influenţa exercitată de fenomenele meteorologice asupra sistemului de navigaţie al păsărilor noastre. Pentru realizarea acestor pagini am fost inspirat de un om pe care nu mulţi dintre voi îl cunoaşteţi: Hubert Land. Hubert e originar din Dublin (Irlanda) şi a concurat cu porumbeii aproape întreaga viaţă. A emigrat în 1973 în Canada şi acolo concurează în regiunea Ontario. Încă din momentul în care l-am întâlnit pe Hubert prin intermediul internetului, trebuie să recunosc faţă de toţi că am căpătat un foarte mare respect pentru cunoştinţele pe care le-a acumulat în domeniul Secretelor Navigaţiei Porumbeilor. Acest om şi-a dedicat tot timpul liber studierii abilităţii de orientare a porumbeilor voiajori. Sper din toata inima că şi tu, cititorule, vei învăţa de la el tot ce m-a învăţat şi el pe mine, încă de când l-am întâlnit. Îmi doresc să te simţi bine studiind acest manual. A fost special creat pentru protejarea dezinteresată şi îmbunătăţirea sportului nostru în lumea largă. Împreună cu Hubert, credem că-i putem convinge pe toţi cei implicaţi în lansările porumbeilor de concurs, prin intermediul unei logici corecte şi cinstite, că cea mai importantă cheie în prezervarea pentru viitor a sportului nostru minunat, este o îngrijire adecvată aplicată porumbeilor pe parcursul transportului şi concursului efectiv. Pentru succesul acestui manual, Hubert “dezvăluie” toate cunoştinţele lui, special pentru tine. Iţi doresc un sezon de concurs excelent.

2.Introducere
Acest manual a fost conceput pentru a fi de folos sportului cu porumbeii voiajori. Principalul scop este cel de a informa lumea columbofilă cu privire la tipurile de fenomene meteorologice pe care le pot întâlni porumbeii între punctul de lansare şi crescătoriile spre care se îndreaptă. Cu cât este mai mare distanţa pe care porumbeii trebuie să o parcurgă, cu atât mai multe schimbări meteorologice pot întâlni. Va fi tratat şi Sistemul de navigaţie folosit de porumbeii voiajori. În prezent numărul de crescători de porumbei este în scădere rapida peste tot în lume. Publicitatea care se face este în principal negativă şi aceasta în mare parte datorită numărului mare şi regularităţii concursurilor catastrofă. Tipurile de vreme pe care porumbeii le pot întâlni în drumul lor spre casă vor fi descrise în amănunţime în capitolele următoare. Vom încerca să punem la dispoziţia celor care efectuează şi controlează concursurile de porumbei informaţii despre condiţiile pe care le pot întâlni păsările pe care ei le lansează. Sperăm că aceste informaţii să-i ajute în luarea unei decizii corecte când apare întrebarea de a lansa sau nu. Daca păsările nu sunt lansate şi vor fi reţinute încă o perioadă pentru a preveni un concurs catastrofal, acest fapt va rezulta în promovarea sportului columbofil, spre deosebire de publicitatea negativă şi sentimentele amare care apar de obicei după un concurs prost. Suntem în era tehnologiei moderne, sistemul de comunicaţii este foarte dezvoltat şi toate acestea sunt la dispoziţia celor responsabili cu lansarea porumbeilor, deci lansările proaste nu sunt nici necesare şi nici acceptabile. Este de dorit să fim mult mai profesionişti în organizaţiile noastre columbofile şi să acţionam în consecinţă. Trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce pierderile în porumbei şi în membri columbofili. E important să ne concentrăm eforturile în scopul obţinerii de publicitate pozitivă şi să evităm greşelile care pot fi evitate. Pentru binele întregului sport columbofil, este foarte bine ca lansările să fie perfecte. Acest lucru va conduce la concursuri cu viteze mai mari şi implicit o competiţie mai strânsă. Cu toţii ştim ce sentiment plăcut ne cuprinde când intrăm în incinta clubului după un concurs şi le spunem colegilor prezenţi: ”Toate păsările sunt acasă! Ce concurs bun am avut azi!” Aceasta este desigur ca o invitaţie deschisă adresată fiecărui crescător pentru a participa la concursul următor.
Orice activitate nouă se constituie pentru o perioadă de timp într-un proces de învăţare. În domeniul lansării porumbeilor pentru concursuri, pe internetul noului mileniu sunt introduse frecvent multe informaţii noi în folosul celor care controlează lansările şi al delegaţilor. Cu cât mai repede sunt informaţi despre aceste schimbări cei responsabili, cu atât mai mult poate beneficia sportul columbofil.
Aceste informaţii pot fi puse instantaneu la dispoziţia oricui. A ţine controlorii de zbor şi lansatorii la curent cu ultimele noutăţi, ar trebui să constituie prioritatea tuturor organizaţiilor naţionale. Sperăm că acest manual va ajuta la realizarea acestui lucru. După ce-l vor citi şi înţelege, cei aflaţi la conducere vor fi obţinut deja un bun start pentru următorul sezon. Combinând cele aflate aici cu experienţa şi cunoştinţele pe care le aveau deja, aceştia vor aborba noul sezon cu o mai bună perspectivă asupra sarcinilor pe care le au de îndeplinit. La începutul unui nou sezon, crescătorii şi lansatorii fac multe greşeli. Acest manual poate contribui la evitarea acestor greşeli din trecut. Ne-ar plăcea ca fiecare crescător să spună următoarele înainte de a-şi îmbarca porumbeii pentru un concurs: “Mi-am reprodus şi întreţinut porumbeii în cele mai bune condiţii. Toţi sunt foarte sănătosi şi sunt antrenaţi zilnic. Sunt bine pregătiţi şi gata pentru a concura” Însoţitorilor delegaţi le sugerăm următorul mesaj: “Imediat ce porumbeii sunt introduşi în camionul meu, ei se afla deja în “crescătoria” mea. Voi avea grija cât mai mare de ei şi când ii voi lansa voi fi 100% sigur că ei vor avea un concurs de succes” Delegaţii vor găsi în acest manual informaţii folositoare referitoare la modul în care trebuie să îngrijească păsările, boxele şi mijlocul de transport. Vom încerca să informăm cât mai bine însoţitorul delegat în aşa fel ca acesta să poată satisface întotdeauna nevoile porumbeilor. Delegatul reprezintă pentru toţi columbofilii unul dintre cei mai importanţi oameni din acest sport, nu contează în ce parte a lumii. Pentru cei care controlează lansările, avem următorul mesaj: “După ce porumbeii au fost lansaţi, ei vor ajunge acasă. M-am ocupat personal de tot ce trebuie pentru ca acest lucru să devină realitate.” Uneltele şi procedurile necesare pentru respectarea acestui deziderat vă vor fi puse la dispoziţie în acest manual. Suntem siguri că aici veţi găsi multe informaţii noi. Delegaţilor şi celor care coordonează lansările le transmitem: folosiţi-vă anii de experienţă şi combinaţi aceasta experienţa cu tehnologia modernă a zilelor noastre, de exemplu internetul. Noi consideram că este necesar să ajungeţi să ştiţi să folosiţi internetul şi toate noile tehnici de comunicare conexe. Manualul de faţă vă va ajuta în direcţia aceasta. Veţi descoperi curând că, în zilele în care sunt concursuri, nu va veţi mai putea lipsi de internet nici măcar pentru o oră.
Informaţiile vă vor fi introduse pas cu pas. Toate cunoştinţele prezentate aici au fost câştigate de-a lungul multor ani de experienţa în domeniul numit aici “sistemul de navigaţie al porumbeilor
de concurs”. Toate concluziile publicate au fost testate iar şi iar de-a lungul multor ani, iar datele ştiinţifice vor fi prezentate mai încolo. Textul acestui manual beneficiază de drepturi de copyright internaţionale. Suntem convinşi că informaţiile pe care acest manual vi le pune la dispoziţie vor însemna un mare pas înainte pentru sportul columbofil din întreaga lume, în domeniile: concursuri, reproducţie şi organizarea lansărilor porumbeilor voiajori. Va dorim mult succes, Hubert Land şi Steven van Breemen

3.Sistemul de navigaţie al porumbeilor. Generalităţi.
Crescătorul este cel care aduce porumbeii într-o condiţie sau formă bună. Acest lucru este necesar daca dorim ca ei să se întoarcă fără probleme acasă de la concursuri. Dacă vrem să angajăm porumbei la concurs, întâi trebuie să fim satisfăcuţi de starea lor de sănătate şi de condiţia lor fizică.
Porumbeii noştri sunt atleţi care se folosesc de diferite indicii pentru a-si găsi drumul către casă. În mod special păsările tinere trebuie să înveţe să se orienteze pentru a fi în stare să aleagă direcţia corectă cât mai repede, imediat după lansare. Devin foarte importante aici antrenamentele prealabile cât mai numeroase şi din cât mai multe direcţii posibile. De asemenea, prin aceste antrenamente, noi le construim porumbeilor condiţia fizică, o cerinţă fundamentală pentru sosiri de succes.
Orice columbofil ştie că o pasăre nesănătoasa sau imperfect pregătită nu va reuşi să navigheze corect şi va ajunge întotdeauna întârziată sau poate nu va mai veni defel. Este datoria crescătorului să îmbarce porumbei sănătoşi şi bine pregătiţi. Ori de cate ori are îndoieli, crescătorul nu trebuie să trimită la concurs acel porumbel care nu este pregătit să concureze cu succes.
Un porumbel voiajor într-o condiţie bună poate rezista în zbor 10 ore cu o viteza maxima de 70-80 km/h. Este posibilă chiar o viteza de 60-70 km/h, pe o durata de 12 ore, pentru un concurs de 700-800 km, fără a afecta negativ porumbelul. Când bate vântul din spate, porumbelul este la o înălţime mai mare, iar când are vânt din faţă, dimpotrivă, porumbelul zboară la înălţime mică. Desigur, acest factor influenţează viteza.
Oricum, nu orice porumbel poate zbura cu aceste viteze deoarece unora dintre ei le lipsesc caracteristicile necesare pentru a reuşi. Dar un porumbel într-o condiţie bună, bine pregătit şi motivat poate realiza lucruri mari. La fel, aceasta este îndatorirea săptămânală a fiecărui crescător.
Transportul porumbeilor înspre punctul de lansare stresează porumbeii într-o anumită măsură. Înainte de a-i lansa, trebuie să înlăturăm acest stres pentru a le permite să navigheze cu succes. Pentru aceasta, tot ce recomandăm este o staţionare de o oră pentru fiecare 100 km parcurşi.
Înainte cu o oră de lansare uşile camionului de transport vor fi deschise larg, pentru ca porumbeii să poată să înceapă deja să navigheze chiar înainte de lansare, astfel ca lansarea să rezulte într-o îndepărtare cât mai perfect posibila a porumbeilor înspre casă. Toate aceste probleme sunt dezbătute în acest manual. Explicaţii ale sistemului de navigaţie propriu porumbeilor vor fi oferite în capitolele următoare.

4.Soarele
Acest divin corp ceresc există încă de la începuturile timpului, adorat de generaţii ale tuturor naţiunilor de pe pământ.
Planeta pământ îşi execută mişcarea de revoluţie complet sincronizată cu soarele şi cu luna, niciodată greşind o tură, niciodată schimbându-şi tiparul. Această mişcare de revoluţie este baza de calcul a timpului, oferindu-ne zile, luni, ani şi anotimpuri.
Anotimpurile noastre sunt guvernate de poziţia soarelui la orizont. În orice zi, o ţară experimentează unul dintre cele patru anotimpuri. Ca exemplu, azi în aceasta ţară este iarnă, în altă ţară este vară, într-o alta este toamnă şi în alta primăvară.
Toate ţările care au patru anotimpuri prezintă nişte caracteristici comune. Una dintre ele o constituie migraţia de primăvară şi de toamnă. Acest fenomen este de o mare importanţă pentru crescătorul de porumbei, deoarece migraţia de primăvară este semnalul de început al sezonului de navigaţie. Soarele a ajuns într-o poziţie numită echinocţiu de primăvară.
Elementele necesare navigării diferitelor specii de păsări, incluzând porumbeii, devin mai puternice când soarele atinge echinocţiul. Înainte de echinocţiul de toamnă şi mijlocul verii, aceste elemente cresc continuu în intensitate până la un vârf aproximativ la mijlocul verii şi apoi încep să scadă susţinut până la echinocţiul de toamnă. Atunci se petrece migraţia de toamnă şi închiderea sezonului de navigaţie. Fenomenul acesta continuă să se repete de sute de mii de ani şi nu şi-a schimbat tiparul original.
Natura controlează intensitatea acestor elemente prin poziţia soarelui şi prin cantitatea şi tipul plafonului de nori. Cu cât este mai înaltă poziţia soarelui, cu atât mai puternice sunt aceste elemente. Cu cât este mai dens plafonul noros, cu atât mai puţine elemente reuşesc să ajungă pe suprafaţa pământului.
Aceste elemente necesare navigaţiei sunt razele ultraviolete, numite frecvent raze UV. Există 3 tipuri de raze UV şi acestea sunt: a, b şi c.
Al treilea tip de raze UV, c, nu contează pentru studiul nostru. Ele sunt “arse” în stratosferă şi nu ating suprafaţa pământului. Primul tip de raze UV, tipul a, îl constituie razele de care avem parte tot anul. Al doilea tip, tipul b, sunt razele care încep să crească în intensitate în preajma echinocţiului de primăvară şi scad apoi la echinocţiul de toamnă. Aceste raze sunt necesare speciilor migratoare şi porumbeilor de concurs. Fără aceste elemente navigaţia nu poate avea loc. Ani de studii şi experimente au arătat în mod clar că rezultatul unui concurs cu porumbei este dependent de puterea razelor UV în ziua lansării. Există 4 nivele de raze UV de care trebuie să ţinem cont. Aceste nivele sunt: scăzut, rezonabil, excelent şi periculos. Experienţa noastră şi studiile de până acum, arată următoarele:
· Nivel scăzut (valoare UV: 0-3): concursuri rele sau catastrofale.
· Nivel rezonabil (valoare UV:3-5): concursuri grele, pierderi majore.
· Nivel excelent (valoare UV:4-7.5): concursuri excelente.
· Nivel periculos (valoare UV: mai mare decât 7.5): concursuri dezastruoase sau pierderi totale.
In cazul unui nivel periculos al razelor UV, aceste raze pot depăşi spectrul propriu şi vor intra în spectrul razelor infraroşii. Din testele făcute, razele infraroşii cauzează porumbelului confuzie totală şi dezorientare.

5. Norii
Am putea scrie volume întregi despre nori, tipurile, denumirile şi efectele lor. Sunt cunoscute 15 tipuri diferite de nori. Multe lucruri pe care le-am putea scrie nu prezintă interes sau vre-un beneficiu pentru crescătorii de porumbei. De exemplu, am putea descrie aici un tip de nor numit contrail(eng.). Aceasta denumire provine de la forma scurta a cuvintelor condensare şi coadă(eng. condensation trail). Acest nor este cel cauzat de vaporii condensaţi produşi de un avion cu reacţie. Nu prezintă interes pentru columbofili, din cauză că nu afectează performanţele porumbeilor voiajori. Importantă pentru crescător este altitudinea plafonului de nori. Aceasta va fi preocuparea noastră. Toţi norii sunt compuşi din picături de apă sau cristale de gheaţă. Există trei tipuri de plafon noros important pentru columbofili. Acestea sunt: 1. “Nori de nivel înalt” care sunt denumiţi în funcţie de tip, Cirus, Cirocumulus sau Cirostratus. 2. ”Nori de nivel mediu” care sunt denumiţi Altocumulus şi Altostratus. 3. ”Nori de nivel jos” care sunt denumiţi Cumulus, Stratocumulus şi Stratus.
Norii de nivel înalt se situează la aproximativ 6000 metri. Din cauza temperaturilor reci de la aceasta înălţime, aceşti nori sunt de obicei luminoşi şi albi sau de culoarea gheţii. Când sunt vizibile porţiuni de cer albastru, condiţiile pentru concursuri pot fi ideale. Aceşti nori se mişcă pe cer de obicei de la vest spre est şi pot indica faptul că vremea urmează să se încălzească. Norii de nivel mediu sunt similari norilor de nivel înalt, cu excepţia altitudinii. Aceşti nori se află între 2500 şi 6000 metri şi pot fi însoţiţi de ploaie uşoară. Aceste condiţii sunt în mod normal foarte bune pentru concursurile cu porumbei. Norii de acest tip pot de asemenea indica faptul că vremea se schimbă, pe măsură ce ei capătă în consistenţă înaintea unei furtuni. Norii de nivel scăzut sunt de obicei norii de sub 2500m. Ei pot fi nori grei sau uşori. în mod normal, cu cât sunt mai grei, cu atât par mai închişi la culoare. Aceşti nori pot fi însoţiţi de ploaie uşoară sau puternică, tunete, fulgere şi vânturi puternice. Norii grei pot obtura lumina soarelui şi a lunii şi pot împiedica pătrunderea elementelor de navigaţie. Aceste elemente de navigaţie sunt necesare diverselor specii în scopul navigaţiei, în lipsa lor păsările se pierd, zburând fără ţintă până când obosesc şi cad pe marginea drumului. Lipsa acestor elemente constituie una din cauzele concursurilor catastrofă. Norul tip “Stratus” este norul de nivel cel mai scăzut. Oriunde este o acumulare de umezeală sau o suprafaţă de apă se poate dezvolta ceaţă. Ceaţa este de fapt un nor la nivelul pământului. Când aceasta se ridică, devine un nor “Stratus”. Dacă nu se dispersează rapid şi nu descoperă cerul albastru, acest nor va determina un concurs dezastruos. Vezi capitolul Inversiuni. Notează. Fermierii şi pescarii au o bună înţelegere a informaţiilor pe care le pot obţine de la nori. Mulţi dintre ei îşi organizează activităţile zilnice pe baza acestor informaţii. Columbofilii şi lansatorii trebuie să înveţe să citească norii, deoarece binele porumbeilor aflaţi în grija lor depinde de deciziile pe care ei le iau.

6.Ploaia
Ploaia sau precipitaţiile în general pot fi binefăcătoare sau dezastruoase pentru concursurile cu porumbei. După cum bine ştim, ploaia este necesară vieţii. Ea serveşte multor scopuri. în continuare, vom trata efectele ploii asupra porumbeilor voiajori. Ploaia uşoară poate ajuta porumbeii într-o zi foarte însorită, prin faptul că ii va răcori în timp ce zboară. Ploaia puternică, în orice fel de zi, poate obliga porumbeii să coboare şi-i forţează să aştepte să se termine furtuna. In aceste condiţii porumbeii devin “îmbibaţi cu apă”. Penele lor devin ude, grele şi nu mai sunt capabile să-şi îndeplinească menirea. Când porumbeii sunt forţaţi să coboare, creşte riscul coliziunii cu obiecte, iar aceste accidente pot împiedica păsările să-şi continue drumul spre casă. Porumbeii pot cădea de asemenea victime păsărilor de pradă.
Când se opreşte ploaia, păsările trebuie să-şi usuce penele suficient de bine înainte de a se ridica din nou în aer. Viteza cu care un porumbel se usucă depinde de condiţia în care era pasărea în momentul în care a fost îmbarcată. Păsările aflate într-o condiţie bună vor rezista mai bine ploii decât păsările care sunt într-o condiţie proastă. Dacă lansatorul sau cel care coordonează lansarea are înainte de lansare informaţii suficiente despre prognoza vremii, acesta va putea lua decizia corectă privitor la lansare. Previziunile meteorologice descriu în detaliu unde este posibil să plouă în ariile aflate pe linia de zbor. Nu mai este necesară luarea deciziilor de lansare a porumbeilor bazându-ne doar pe o previziune meteorologică dintr-o singură regiune. Imaginile prin satelit pe care le puteţi găsi pe internet vă vor ajuta să procedaţi corect.

7. Inversiuni
Frontul atmosferic cu stratificare termală (numit simplu inversiune) este un fenomen meteorologic cauzat de o pătură atmosferica de aer cald, mai caldă decât cea dedesubtul ei. Inversiunile nu sunt vizibile cu ochiul liber. Există două tipuri de inversiuni care trebuie să preocupe columbofilii. Primul tip este inversiunea termală superioară, care produce un curent ascendent. Acest strat absoarbe norii, aerul/oxigenul, umiditatea şi razele infraroşii de la suprafaţa pământului înspre atmosfera superioară. Porumbeii voiajori sunt atraşi în acest tip de front atmosferic. Motivul pentru care ei sunt atraşi aici constă în faptul că razele ultraviolete de care aceştia au nevoie pentru a naviga au fost absorbite în atmosfera superioara. Păsările zboară în sus în căutarea acestor elemente navigaţionale. Razele infra roşii fiind absorbite de la suprafaţa pământului, păsările vor deveni dezorientate şi confuze. Condiţiile evidente înaintea apariţiei acestui tip de stratificare sunt: cer curat albastru, lipsa vântului şi o linişte de moarte. Păsările sălbatice nu se văd şi nici nu se aud. Aceste stratificări termale (inversiuni), apar în mod normal în timpul lunilor calde de vară când temperatura este de 25°C sau mai mare, în diferite regiuni din jurul lumi. Columbofilii îşi pierd în mod frecvent păsările tinere odată ce acestea au intrat într-un astfel de front atmosferic, în concursuri şi chiar de acasă. Vă rugăm să studiaţi cu atenţie cele două tipuri diferite de inversiuni descrise mai jos.
Inversiunea superioară (curent ascendent) Un front atmosferic cu inversiune termală superioară are forma unei tornade. Ca diametru poate avea 80 de km sau mai mult şi poate fi înalt de sute de km. Înălţimea este dependentă de diferenţa dintre temperatura superioară şi cea inferioară. Cu cât este mai mare această diferenţa cu atât mai consistentă este aceasta inversiune. Nu se ştie niciodată cât de sus pot zbura porumbeii tineri, atunci când intră într-o astfel de inversiune atmosferică. In acel moment este foarte important unghiul lor de coborâre. Un unghi de coborâre mic de la o înălţime mare, ii poate îndepărta sute sau chiar mii de km de casă. In schimb, dacă ei coboară într-un unghi obtuz, pot ajunge la o distanţă rezonabilă faţă de casă. Deoarece condiţiile din cadrul unui astfel de strat atmosferic nu sunt normale şi datorită absorbţiei aerului şi a oxigenului în atmosfera superioară, cred că porumbeii pot atinge înălţimi la care în mod normal le-ar fi imposibil să ajungă. După 3 ani de aşteptări pentru condiţii potrivite, eu (Hubert Land), am urmărit cum intrau într-o inversiune atmosferică câţiva pui pregătiţi special pentru aceasta. Am lansat aceşti pui la 11:45AM şi i-am ţinut sub observaţie cu un binoclu 35×7 până când păsările au dispărut în neant. Primul dintre ei s-a înapoiat aproximativ 4 ore mai târziu. Când l-am observat, se afla la o înălţime foarte mare şi cobora în spirală. Acest pui era dezorientat, nervos, confuz şi dădea impresia că vede dublu. Acest lucru a devenit evident când a încercat să aterizeze pe un stâlp de telefon şi l-a ratat cu aproximativ un metru. A căzut cam 3 metri înainte de a-şi lua din nou zborul. Se pare că el vedea doi stâlpi de telefon şi încerca să aterizeze pe iluzie. Până la urmă a reuşit să aterizeze pe crescătorie. Ceilalţi pui s-au reîntors unul câte unul, ultimul sosind la 7:30PM seara următoare. Experienţa arată că păsările tinere care supravieţuiesc unei inversiuni superioare de pături atmosferice şi se întorc acasă prin propria lor voinţă, vor deveni păsări de concurs excelente, în timp ce păsările care nu reuşesc să revină înapoi pe cont propriu, nu merită să fie ţinute. Acestea din urmă se vor pierde cu uşurinţă la concursuri. Odată ce un pui a experimentat intrarea într-o inversiune, el va evita să intre a doua oară într-un astfel de front. Trebuie specificat că în timp ce se petrecea inversiunea totul era într-o linişte ca de mormânt. Nu se observau şi nici nu se auzeau păsări sălbatice şi toată natura era într-o linişte deplină. Condiţiile necesare producerii unei inversiuni atmosferice superioare sunt: – o noapte clară – temperatura la amiaza de 25°C sau mai mare – diferenţă mare între temperaturile zi – noapte – cer albastru imaculat – absenţa norilor
– lipsa vântului (aproape întotdeauna natura este într-o linişte ca de moarte) Al doilea tip este inversia inferioară (curent descendent) Frontul atmosferic cu inversie inferioară este cauzat de un curent descendent. O pătură de aer cald tine captiv aerul rece între nori şi suprafaţa pământului. Porumbeii voiajori şi orice altă specie migratoare nu pot naviga odată intraţi în perimetrul unei inversiuni atmosferice inferioare. Daca sunt prezente vânturi uşoare, porumbeii vor urma direcţia vântului. Eu (Hubert Land) am experimentat doar o inversiune inferioară care era asociată cu vânt. Adia foarte uşor şi bătea dinspre est. Testul care să indice existenţa unei inversiuni durează aproximativ două minute. Acest test va fi făcut la locul lansării. Când analizez condiţiile meteorologice care preced o inversiune, verific dacă există un plafon greu de nori, condiţii de vânt şi dacă, înaintea ploilor care urmează unei inversiuni atmosferice inferioare, temperatura scăzută rămâne constantă. Primii 25 de ani din viaţă i-am trăit la o aruncătură de calea ferată. Oamenii din localitatea mea îşi reglau ceasurile după şuieratul trenului. Trenurile soseau la timp întotdeauna. In acele timpuri nu beneficiam de previziunile meteorologice pe care le avem acum. Cei din zonă îşi obţineau informaţiile meteorologice de la “felul” în care şuiera trenul. Un sunet scurt indica vreme bună, în timp ce un sunet prelungit garanta ploaie. Explicaţia este următoarea: în condiţii meteorologice bune, şuieratului trenului se dispersează cu rapiditate în atmosferă. Când este prezentă o inversiune inferioară, şuieratul trenului ricoşează în pătura atmosferică şi apoi se propagă orizontal până când se dispersează. Inversiunea este o ca o umbrelă uriaşă, care împiedică păsările aflate dedesubtul ei să aibă acces la elementele de care au nevoie pentru a naviga. Prin urmare speciilor migratoare le este imposibil să navigheze dedesubtul unei inversiuni termale.

8. Vântul

In condiţii normale, porumbeii voiajori se întorc de la concursuri zburând la o înălţime de aproximativ 250-300 m. Direcţia şi viteza vântului influenţează într-o mare măsură deznodământul unui concurs. Vanturile din faţă
Vanturile din faţă sunt foarte dificile pentru porumbei. Păsările sunt forţate să zboare la înălţimi mici şi există pericolul ca ei să se lovească de diverse obiecte, ca şi cabluri, crengi ale copacilor şi multe alte obstacole pe care le pot întâlni. Se ştie de mult că doar porumbelul de cea mai bună calitate şi aflat într-o condiţie perfectă poate face faţă unui vânt din faţă şi să-şi menţină drumul către casă. Columbofililor le convin zborurile cu vânt din faţă. Totuşi, un vânt din faţă poate fi foarte periculos pentru porumbei. Multe păsări care nu au fost antrenate corespunzător se vor pierde în aceste condiţii. Nu contează cât de bine a fost reprodus acel porumbel, ce valoare genetică are, el nu va performa dacă nu este bine antrenat şi într-o condiţie bună. Daca vântul din faţă este însoţit şi de un plafon noros de altitudine scăzută, navigarea devine dificilă şi, desigur, multe păsări se rătăcesc. Aceste păsări au apoi de zburat o distanţă mult mai mare decât era intenţionat la început. In aceste cazuri observăm că viteza medie scade sub 1100 m/min din cauza kilometrilor zburaţi în plus. Concursuri dificile ca acestea nu sunt deloc necesare la începutul sezonului. În astfel de condiţii, delegaţii raportează adesea că păsările au luat-o într-o direcţie greşită. Nu este ceva neobişnuit ca un concurs de la începutul sezonului, cu astfel de condiţii meteorologice asociate cu ploaie, să rezulte într-o catastrofă. Vânturile din spate Când vântul împinge păsările din spate, oricare porumbel poate câştiga concursul. Aceste concursuri sunt de multe ori decise de viteza cu care un porumbel intră în crescătorie şi este înregistrat de ceas. Concursurile de genul acesta sunt numite “suflate spre casă”. În Olanda, de cele mai multe ori bate un vânt din spate din direcţia sud-vest şi acest lucru favorizează viteze foarte mari. Acest tip de concursuri nu sunt neapărat câştigate de pasărea cea mai bine pregătită sau cu cel mai bun bagaj genetic. Vânturi laterale dinspre est sau vest Reproducem un vechi proverb care descrie foarte bine vântul de est: “Vântul de est nu-i bun nici pentru om nici pentru fiară” Dintre cele patru vânturi, cel mai preferat este vântul de vest. Vânturi uşoare de vest ajută păsările aflate pe drum, indiferent de direcţia în care acestea zboară. Cele mai reuşite concursuri pot avea loc cu vânturi de vest uşoare. Porumbelul care învinge în aceste condiţii îşi merită hrana.
Vânturile de vest de 50 km/h sau mai mult creează concursuri dificile. În aceste condiţii, sunt pierdute multe păsări. Din cauza intensităţii acestor vânturi, păsările sunt deviate din drumul lor în mod continuu. Astfel, ele sunt nevoite să-şi folosească în mod constant sistemul de navigaţie. Pasărea trebuie să-şi ajusteze tot timpul direcţia de zbor creând astfel un efect de “zig-zag”, mai degrabă decât o line dreapta. Păsările care nu sunt echipate cu un sistem de navigaţie funcţional vor avea mari dificultăţi în aceste condiţii. Multe dintre ele nu-si vor “găsi drumul” spre casă până când vântul scade în intensitate. Lipsa vântului Trebuie avută multă grijă când se lansează porumbeii într-o astfel de zi. Zilele de acest gen nu sunt dese. Se întâmpla de cele mai multe ori în timpul lunilor calde de vară. În astfel de zile, temperatura trebuie analizată atent. Dacă temperaturile sunt ridicate şi vântul nu bate deloc, trebuie luată în considerare cu mare seriozitate opţiunea de a nu lansa. Temperaturile ridicate şi lipsa vântului pot dezorienta cu uşurinţă păsările şi acestea se pot pierde.

9. Vizibilitatea
Un concurs bun poate fi realizat doar dacă păsările văd încotro se îndreaptă. Pe direcţia de zbor, vizibilitatea trebuie să fie de minim 10 km. Vizibilitatea scăzută, combinată cu un plafon de nori de altitudine joasă, împiedică păsările să vadă clădirile înalte, turnurile bisericilor, etc. Vizibilitatea slabă poate fi cauzată de poluare, smog, ceaţă, aburi şi orice altă substanţă din aer care obstrucţionează lumina.

10. Ceaţa
În cazul prezentei ceţii joase, ca şi cea care cauzează roua de dimineaţă, porumbeii nu ar trebui să întâmpine probleme mari, dacă pot să zboare deasupra cetei şi să vadă soarele. În cazul ceţii normale, porumbeii trebuie reţinuţi înăuntrul mijlocului de transport până când ceaţa dispare complet. Ceaţa are acelaşi efect ca şi norii: blochează total elementele naturale necesare porumbeilor pentru a naviga. Acelaşi efect îl au smogul sau poluarea în zilele calde de vara fără vânt şi gazele de evacuare din ariile din apropierea autostrăzilor sau drumurilor cu trafic greu. Dacă porumbeii experimentează piedici de acest gen, ei vor încerca pe viitor să evite astfel de zone. În timpul verii, porumbeii vor evita,de asemenea, lacurile întinse şi plajele nisipoase strălucitoare. Apa şi nisipul reflecta soarele. În special păsările tinere devin foarte stresate în aceste circumstanţe şi încearcă să stea cât mai departe de aceste zone.
In fiecare an un fenomen de genul acesta se petrece în acea parte a Olandei numită Het Veluwemeer. Acest lac lung, împrejmuit de plaje nisipoase, este situat chiar pe linia de zbor a câtorva asociaţii din nord. În fiecare an se întâmplă ca porumbeii care, deşi sunt aproape de casă, odată ajunşi în aceasta regiune devin foarte stresaţi şi din aceasta cauză intră în alte mari stoluri de porumbei care navighează spre nord. Aceste păsări ajung să zboare foarte departe de casă şi, din cauză că sunt obosiţi nu se mai pot întoarce în crescătoriile lor. O soluţie pentru remedierea acestei probleme constă în lansările după amiaza târziu. In această perioadă a zilei activitatea soarelui este mai puţin intensă şi stolurile mari de porumbei care se îndreptau spre nord au părăsit zona.

11. Temperatura
Temperatura corpului porumbeilor variază intre 41 şi 42°C. Experienţa ne învaţă că temperatura ideală concursurilor cu porumbei se situează în plaja 10 – 20°C. Când temperatura ajunge la 30°C, păsările devin stresate. La această temperatură, existenţa sau lipsa vântului joaca un rol important în determinarea rezultatului unui concurs. Aceste condiţii pot însemna un dezastru pentru porumbeii care nu sunt într-o condiţie bună. Când temperatura creşte peste 30°C, păsările sunt expuse multor pericole. Una dintre cele mai mari probleme pe care le au majoritatea păsărilor este lipsa experienţei în privinţa hrănirii şi adăpării păsărilor în boxele de transport. Dacă crescătorul nu educă păsările cu coşul aşa cum trebuie, acestea vor avea de suferit. Când aceste păsări sunt lansate, prima lor preocupare este să găsească apa. Ele vor coborî la primul ochi de apă şi se vor adăpa. Mulţi porumbei se contaminează astfel cu diverşi agenţi patogeni. Ar fi foarte bine daca porumbeilor li s-ar da apă imediat ce boxele sunt încărcate în mijlocul de transport. Sunetul apei care curge va atrage porumbeii înspre adăpători. Trebuie să profităm de fiecare ocazie pentru a învăţa păsările să bea apă. Un număr din ce în ce mai mare de cluburi au început să practice acest lucru încă din momentul în care păsările sunt îmbarcate la club. In cazul păsărilor tinere este un lucru inteligent să se schimbe apa din când în când. Va fi şi mai bine dacă boxele nu sunt supra aglomerate, astfel fiecare pui având posibilitatea de a ajunge la apă.
Păsările tinere sunt adesea foarte stresate, în mod special în primele săptămâni, şi nu se mişcă deloc în interiorul boxelor. Singurele păsări care reuşesc să bea sunt cele aflate în apropierea apei. Deci încercaţi să le lăsaţi mult loc liber în boxe în primele săptămâni. Mai târziu, daca le va fi sete, ele vor ştii să meargă direct spre adăpători imediat după îmbarcare. Un cer albastru imaculat cu temperaturi de aproximativ 30°C, lipsa vântului (sau vânt din faţă) şi un aer uscat, sunt condiţii deloc favorabile concursurilor cu păsări mature şi celor cu puii. Multe crescătorii care întâmpină astfel de condiţii în perioada seriei de antrenamente timpurii, sunt ruinate pentru un sezon întreg. Se petrec pierderi masive. Când apar condiţii de acest gen, ar trebuie să constituie o prioritate sistarea sau amânarea antrenamentelor, până când condiţiile meteorologice se îmbunătăţesc. La începutul sezonului, temperaturile tind să fie mai scăzute şi mult mai potrivite concursurilor cu porumbei. Trebuie avută grijă înaintea lansării pentru a permite păsărilor să se aclimatizeze cu temperatura exterioară mijlocului de transport. Aceasta se va face prin deschiderea progresiva a uşilor cu o oră înaintea lansării. Când se lansează primăvara timpuriu sau toamna târziu, trebuie analizată cu grijă ceaţa sau roua de dimineaţă. Această umiditate de dimineaţă poate bloca elementele navigaţionale. Este mai bine să se aştepte până când aceasta umiditate dispare şi abia apoi să se lanseze.

12. Furtunile cu descărcări electrice
Dacă sistemul de navigaţie propriu porumbelului voiajor funcţionează la capacitate maxima, acest lucru îi va permite păsării să-şi ajusteze rapid direcţia şi să se îndrepte spre casă. Acest sistem este dependent de elementele naturale care, pe vreme bună, îi sunt asigurate porumbelului din abundenţă. Avioanele folosesc sisteme de navigaţie create de om pentru a zbura de la punctul de decolare spre destinaţie. Pilotul foloseşte radarul în timpul zborului pentru a evita vremea rea, care ar putea periclita siguranţa zborului. Radarul ii permite de asemenea pilotului să-şi modifice ruta înainte de a decola. Porumbeii voiajori nu beneficiază de acest lux. Ei sunt dependenţi de alegerea făcută de lansator. Odată lansaţi, porumbeilor nu le mai rămâne decât să aleagă ce-i mai bun din ce va rezulta. Deşi ne aşteptăm ca ei să aleagă cea mai scurtă rută spre casă, aceasta nu se întâmplă de fiecare dată. Uneori ei sunt forţaţi să o ia pe o rută mai lungă.
Un exemplu este situaţia în care păsările intră într-un front atmosferic cu furtuni şi descărcări electrice. Pasărea si-a ales dinainte drumul spre casă şi iat-o intrată în această arie cu furtuni. Dintr-o dată, elementele navigaţionale dispar cu desăvârşire. Acestea au fost blocate de norii nefericit asociaţi cu furtuna. Dacă nu bate vântul, păsările pot zbura în continuare cât de cât pe aceeaşi direcţie şi după ce ies din aria de activitate a furtunii ele vor putea să-şi recâştige cursul şi să facă ajustările necesare. Dacă dimpotrivă, bat vanturi, păsările pot fi suflate la mare distanţă
de ruta corecta. Rezultatul: o mulţime de odihnitori neocupate. Dacă mai şi plouă în aria de acţiune a furtunii, păsările sunt obligate să aterizeze şi să aştepte terminarea furtunii. In acel moment ele pot deveni vulnerabile în faţa păsărilor de pradă. Să sperăm că păsările nu vor fi surprinse deasupra unei suprafeţe de apă atunci când sunt forţate de ploaie să aterizeze. Această situaţie ar rezulta într-un dezastru. Ploaia uşoară poate ajuta păsările. Ea poate avea un efect răcoritor în timpul zilelor calde şi poate umidifica din nou aerul, care se simte mai proaspăt după aceea.

13. Turbulenţele electromagnetice
Deoarece nu există un suport evident sau sugestii cum că câmpul electromagnetic al pământului are vreo relevanţă pentru sistemul navigaţional al porumbeilor voiajori, nu avem nici o dovadă concludentă a faptului că porumbeii pot fi stresaţi de câmpul electromagnetic. De-a lungul câtorva ani de zile a existat o creştere semnificativă a activităţii microundelor. Această activitate a fost asociată în anumite momente cu concursuri şi antrenamente dificile. Din cauza acestei asocieri, ar fi imprudent să scoatem cu desăvârşire din calcul activitatea electrica. Trebuie avută mare grija pentru evitarea oricărei situaţii în care păsările ar putea fi expuse unui risc care nu este necesar. Datorită faptului că razele UV se pot manifesta în unde, este posibil ca acestea să se combine cu microunde şi astfel să aibă un efect advers asupra păsărilor. Notează! Această afirmaţie se poate să fie contestată de mulţi oameni de ştiinţă. Dacă vor studia istoricul NOAA cu referire la data de Sâmbătă, 22 august 1998, când a avut loc zborul naţional cu puii, vor observa că factorul K a fost apropiat de 10, cea mai mare valoare. Concursul a fost dificil, primele păsări au sosit acasă cu viteze mai mici decât cele preconizate. In nici un moment nu s-a gândit cineva ca acest concurs ar putea fi unul dificil, de fapt acest concurs era de aşteptat să fie unul cu viteze foarte mari. Rezultatul final a şocat pe toata lumea.
Dar trebuie notat că acel concurs naţional din 1998 ne-a demonstrat faptul că, date fiind condiţii meteorologice optime, porumbeii pot să-şi găsească calea spre casă fără nici un fel de problemă în perioadele cu valoarea maxima a factorului K. S-a dovedit că motoarele electrice (alternatoarele şi generatoarele) produc câmpuri electromagnetice şi prin aceasta influenţează zonele din apropiere. Toate mijloacele de transport porumbei de nouă generaţie vor fi dotate cu motoare electrice pentru sistemele de ventilaţie, pompele de apă, sistemul de lumini, etc. Imediat ce a fost instalat un generator sau motor pe un mijloc de transport porumbei, acel generator de câmp trebuie izolat. De asemenea, mijlocul de transport trebuie să fie legat la masă pentru a se elimina încărcătura electromagnetică acumulată. Aceasta se poate rezolva printr-o mica fâşie de metal care atinge pământul, ca şi cele folosite la maşini pentru a preveni răul de maşină la copii. Daca nu rezolvăm acestă problemă, zona în care sunt deţinuţi porumbeii va deveni încărcată electrostatic. Cu cât durează mai mult drumul spre punctul de lansare, cu atât mai stresaţi vor deveni porumbeii şi aceasta situaţie stresantă poate afecta negativ energia de care ei au nevoie pentru a naviga.

14.Verificarea liniei de zbor înaintea lansării
Luarea unei decizii bine documentate este o necesitate în zilele şi epoca în care trăim. Tehnologia de care dispunem ne permite să obţinem ultimele informaţii apărute. In capitolele precedente, am descris diferite tipuri de fenomene meteo şi la ce să ne aşteptăm daca păsările sunt lansate. Mai jos vă prezentăm o listă cu verificări care poate fi folosită ca un ghid. Sperăm că acest ghid vă va ajuta în luarea unor decizii corecte. Primul pas care trebuie făcut este să examinam imaginile din satelit. Prin acest prim pas, cel care controlează lansarea îşi formează o idee perfectă cu privire la situaţia vremii în acel moment şi de asemenea cu privire la ce tip de vreme se poate aştepta pentru restul zilei. Dacă previziunile pentru acea zi arată vreme rea pe mai târziu, se poate hotărî o lansare dimineaţa devreme. Sau din contră, poate fi necesar să se reţină păsările pentru o lansare mai târzie, în timp ce se aşteaptă îndreptarea vremii în aria de interes. Ne-ar place ca cei care coordonează lansările şi columbofilii în general să vizualizeze frecvent imaginile din satelit, pentru a câştiga experienţă cu privire la evoluţia fronturilor meteorologice. Coordonatorii lansării ar putea căpăta avantajul experienţei, referitor la perioada de aşteptare până la deplasarea frontului meteorologic neprielnic în afara zonei de interes. Deşi această metodă de cronometrare a evoluţiei unui sistem meteorologic nu este una foarte ştiinţifică, a avea o idee este mai bine decât a nu a avea nici una.
Nu cu mult timp în urmă, fiecare coordonator de concurs din Olanda avea un număr de confidenţi de-a lungul liniei de zbor. În zilele de concurs, dimineaţa devreme, aceşti confidenţi erau contactaţi telefonic cu scopul de a se aduna cât mai multe informaţii despre vreme. O dată cu înfiinţarea de către asociaţia olandeză N.P.O. a unei instituţii specializate pe acest domeniu, s-a renunţat la acest procedeu. Cu toate serviciile puse la dispoziţia noastră de internet, acest tip de contact personal se poate pierde. Totuşi, noi credem că aceasta legătură trebuie păstrată. Gândiţi-vă la o situaţie când internetul nu funcţionează sau este foarte greu de accesat. S-a întâmplat de câteva ori că anumite fenomene meteorologice care nu au fost anunţate au creat prăpăd. Următorul pas pe care trebuie să îl facă coordonatorul de zbor este să verifice vremea reală din ţările/regiunile aflate pe linia de zbor. În acelaşi timp, coordonatorul concursului are contacte regulate cu însoţitorul delegat aflat la locul lansării şi se sfătuiesc cu privire la cel mai bun moment când ar trebui să lanseze porumbeii. În următorul capitol vom detalia şi ultimul punct din această listă de verificări, care se referă la importanţa maximă a vremii de la locul lansării, împreună cu comportamentul porumbeilor în interiorul mijlocului de transport.

15. Să lansăm sau să nu lansăm
Enumerăm următoarele situaţii în care porumbeii nu trebuie lansaţi:
1.Vizbilitatea este mai mică de 5 km.

2.In timp ce plouă

3.Vremea foarte mohorâtă, cu un plafon noros de altitudine scăzută, ceaţă sau furtuni cu descărcări electrice.

4.Vânturi puternice din faţă, cu viteze mai mari de 36km/h

5.Temperaturi foarte ridicate: 35°C sau mai mult pentru păsările mature şi 30°C sau mai mult pentru păsările tinere.

6.Vânturi puternice cu ploaie abundentă de-a lungul liniei de zbor.

7.Natura foarte calmă, sugerând că ceva nu este bine

8.Când porumbeii stau foarte liniştiţi în interiorul mijlocului de transport şi dau de înţeles că ceva este complet greşit.

9.Când sunt prezente inversiuni atmosferice.

10.Dacă există turbulenţe foarte mari în câmpul electromagnetic al pământului şi în acelaşi timp sunt prezente alte efecte negative.

11.Când porumbeii nu au avut destul timp de odihnă după sosirea la locul de lansare.

12.Dacă lansarea este prea târziu după amiaza.

13.Dacă păsările nu au şanse rezonabile de a ajunge acasă în ziua lansării, excepţie făcând zborurile de distanţă lungă.

16. Modul în care avem grija de păsări are o importanţă maximă Succesul sau eşecul unui concurs depinde de modul în care însoţitorul îngrijeşte porumbeii.
Din cauza diferitelor viziuni cu privire la îngrijirea porumbeilor pe timpul transportului, este necesar ca posesorii mijloacelor de transport sau companiile de transport să se asigure că angajaţii care lucrează pentru ei sunt educaţi complet şi puşi la curent cu informaţiile la zi referitor la modul de îngrijire al porumbeilor în timpul transportului. Studiile ştiinţifice sunt la dispoziţia noastră gratuit şi ele trebuie folosite. Este datoria însoţitorului să se asigure că este asigurată o sursă adecvată de apă potabilă pentru porumbeii aflaţi în grija lui/ei, la perioade rezonabile de timp, pe parcursul transportului şi înaintea eliberării la locul lansării. Este de asemenea datoria însoţitorului să se asigure că păsările ajung la locul lansării cu destul timp înainte, pentru ca păsările să beneficieze de un timp de odihnă decent. Această perioadă de odihnă are scopul reducerii stresului cauzat de o perioadă lungă de transport. Din cauză că unor şoferi le place viteza, este datoria însoţitorului să nu precupeţească nici un efort pentru a limita viteza cu care porumbeii sunt transportaţi la o limită rezonabilă de maxim 90 km/h. Acest lucru va ajuta la scăderea nivelului de stres al păsărilor. Este de asemenea datoria însoţitorului să se asigure că temperatura este controlată pe o vreme mai caldă decât 25°C, în aşa fel ca porumbeii să fie răcoriţi. Studii recente au dezvăluit că porumbeii transportaţi pe temperaturi ridicate înăuntrul acestor containere, se pot deshidrata şi vor scădea în greutate foarte rapid. Însoţitorul trebuie să se asigure că în perioadele cu temperaturi ridicate camionul să staţioneze câte jumătate de oră pentru fiecare 100 km conduşi, iar păsările să fie aprovizionate cu apă proaspătă de fiecare dată. De asemenea acesta are datoria să asigure hrănirea şi adăparea păsărilor la momentele potrivite şi să facă tot posibilul ca fiecare pasăre aflată în grija lui să beneficieze de o “şansă corectă” de succes în concursul care urmează. Din cauza costului ridicat al zborurilor cu porumbei, a numărului de concursuri catastrofale şi a scăderii continue a numărului membrilor, însoţitorii trebuie să facă orice efort pentru a-si face treaba într-un mod ireproşabil şi să creeze cele mai bune condiţii păsărilor, pentru ca acestea să poată concura cu succes pentru proprietarii lor. Mâncarea
Amestecul cu care sunt hrăniţi porumbeii în boxele camionului trebuie să fie compus preponderent din porumb. Acesta trebuie păstrat în saci de hârtie specifici şi trebui înlocuit cu altul proaspăt cel puţin o dată pe lună. Mâncarea trebuie verificată în fiecare săptămână pentru a
se vedea dacă nu a devenit contaminată sau umedă. Orice hrană suspectă trebuie înlocuită imediat. În fiecare săptămână sacii cu mâncare trebuie întorşi pe cealaltă parte. Când să hrănim păsările Dacă urmează un concurs peste noapte (adică lansarea este la începutul după amiezii şi păsările ajung acasă ziua următoare), porumbeii trebuie hrăniţi până înainte cu 3-4 ore de lansare. Această mâncare trebuie să fie uşoară. Pe parcursul zilei precedente petrecute pe drum, păsările trebuie hrănite între orele 15:00 si 17:00 cu un amestec normal, cu mult porumb. Când păsările stau în boxe 2 zile înainte de lansare (concursuri de o zi), ele trebuie hrăniţe vineri între orele 15:00 şi 17:00, la locul lansării. Este preferată hrănirea porumbeilor la locul lansării, deoarece acest lucru permite păsărilor să digere mâncarea într-un mediu stabil. Multe păsări vomită în timpul transportului. Cum să asigurăm calitatea apei Tancul de stocare a apei şi ţevile de conectare trebuie golite după fiecare concurs. Dacă nu se face aşa, acolo se vor dezvolta foarte uşor alge, viruşi şi bacterii (câteva feluri de E-coli şi tricomonoză). Dacă porumbeii vor ajunge să bea astfel de apă, forma lor se va deteriora încă înainte de începerea concursului şi după ce ajung acasă crescătorul va avea multa bătaie de cap în încercarea de a-i aduce din nou într-o condiţie bună. A preveni este mai bine decât a remedia! Următorul pas: în fiecare lună trebuie dezinfectate şi curăţate toate ţevile de conexiune şi tancul de stocare a apei. Adăparea păsărilor Înaintea plecării camionului spre locul de lansare, toate adăpătorile sunt umplute cu apă şi porumbeii vor fi adăpaţi. În mod special păsările tinere trebuie să beneficieze de o mulţime de ocazii pentru a învăţa să bea apă în camion. Când şoferul ia pauze de condus, porumbeii trebuie de asemenea adăpaţi şi uşile trebuie deschise pentru a permite pătrunderea aerului proaspăt în interior. Este foarte recomandat ca atunci când temperatura exterioară creşte peste 25°C, să se facă mai multe opriri pe drum. Imediat ce camionul a ajuns la locul de lansare, porumbeii trebuie adăpaţi, chiar dacă este încă noapte. Dacă este necesară ţinerea porumbeilor în maşină pentru mai mult timp, apa de băut trebuie înlocuită la fiecare 6 ore. Momentul plecării
Trebuie calculat cu mare grijă. Transportatorul trebuie să plece suficient de devreme pentru ca să ajungă la locul lansării cu câteva ore înaintea momentului lansării. În mod normal, perioada de aşteptare dinaintea lansării este de câte o oră pentru fiecare 100 km parcurşi. Porumbeii au nevoie de această perioadă de odihnă pentru a se elibera de stresul acumulat pe parcursul transportului spre locul de lansare. În cazul reţinerii, timpul minim de care păsările au nevoie pentru a se odihni este de minimum 2 ore. În acest timp însoţitorul trebuie de asemenea să adape păsările şi să pregătească camionul pentru lansare. Însoţitorul trebuie de asemenea să fie foarte atent ca în cazul vremii reci să nu deschidă uşile larg, dintr-o dată, ci doar puţin câte puţin. Acest lucru împiedică păsările să se răcească brusc. Proceduri de siguranţă Noaptea şi în momentele în care delegatul nu este în apropierea păsărilor, mijlocul de transport trebuie încuiat pentru a împiedica persoane străine să intre înăuntru. Cea mai bună metodă este instalarea unei alte uşi în interiorul celei deja existente, dar aceasta trebuie să fie din grilaj, pentru a permite aerului proaspăt să pătrundă înăuntr tot timpul. Prevenirea situaţiilor generatoare de stres Dacă la locul lansării mai multe camioane aşteaptă să lanseze, un program de lansare trebuie discutat şi stabilit de către delegaţi. Dacă un camion nu lansează primul, este recomandat să se închidă aproape complet uşile cât timp lansează alte camioane. Acest lucru va permite păsărilor captive să stea liniştite şi astfel este evitat mult stres înaintea lansării propriu zise a acestor păsări. Dacă nu se închid uşile în timp ce alţii lansează, păsările care trebuie să stea încă închise vor înnebuni înăuntrul camionului încercând să scape şi ele. Instrucţiunile trebuie urmate tot timpul Înainte de a proceda la lansare, delegatul însoţitor trebuie să contacteze întotdeauna coordonatorul lansării şi indicaţiile acestuia cu privire la vremea pentru lansare trebuie urmate de fiecare dată. De asemenea controlorul lansării trebuie informat cât mai bine despre vremea de la locul lansării. Instrucţiuni speciale În cazul în care este programat un concurs cu puii de la o distanţă de 250 km şi dacă din orice motiv nu se pot lansa porumbeii înainte de ora 09:00, cu o temperatură aşteptată de 25°C sau mai mare, şi daca este prezent un vânt din faţă, cel care controlează concursul va lua decizia de a lansa de la o distanţă mai scurtă, de aproximativ 125km. După sosirea la acest nou loc de lansare, păsările vor beneficia de cel puţin 2 ore de odihnă şi lansarea va avea loc după orele 15:00, când temperatura a scăzut.
Verificaţi dacă sunt porumbei rămaşi în boxe Mijlocul de transport trebuie verificat după lansare pentru a se găsi porumbeii care au rămas înăuntru dintr-un motiv sau altul. Porumbeii care sunt bolnavi sau nu sunt capabili să zboare singuri, trebuie aduşi acasă şi predaţi celui care controlează concursul, iar acesta va anunţa proprietarii. Curăţarea locului de lansare Dacă cluburile permit aşternerea rumeguşului în boxe, locul lansării trebuie curăţat după ce păsările au fost lansate. Aceasta este una din îndatoririle însoţitorului delegat. Asociaţia trebuie sa-i pună la dispoziţie uneltele necesare, de exemplu mătură şi saci de plastic pentru a strânge mizeria. În foarte multe locuri de lansare din Europa nu se mai permit lansări, din cauza mizeriei rămase după unele eliberări. Dacă vrem să ne promovăm cu succes sportul, curăţarea locului de lansare va crea cu siguranţă o impresie pozitivă. Raportează problemele Toate probleme sau dificultăţile de la locul lansării, cauzate de transportatori, însoţitori sau şoferi trebuie raportate celui care coordonează concursul şi de aici asociaţiei. Asociaţia va fi făcută responsabilă pentru orice pagubă şi în primul rând cei de la asociaţie trebuie să afle cine a cauzat aceste probleme. Raportul însoţitorului Delegatul trebuie să facă un raport complet al concursului pe un formular tipizat. Acest raport trebuie trimis controlorului concursului după fiecare concurs.

17.Indicatii pentru asociaţii
Numărul de porumbei pe boxă De-a lungul istoriei concursurilor cu porumbei, columbofilii au repetat aceeaşi greşeală an după an. Această greşeală apare în momentul când se îmbarcă porumbeii. Adeseori se poate afirma că “păsările sunt îndesate în coşuri, ca sardinele într-o cutie”. Si totuşi, aceiaşi crescători fac tot posibilul să le asigure păsărilor cât mai mult spaţiu în boxele sau pe odihnitorile lor de acasă. Ei îşi introduc în boxe porumbeii şi, datorită aglomeraţiei, le cauzează săracelor păsări un stres considerabil în drumul spre lansare. Păsările mature şi în special cele tinere trebuie să aibă suficient spaţiu să se întoarcă în coşuri.
1. Pentru concursurile în cazul cărora păsările vor petrece o noapte în boxe, fiecare pasare trebuie să aibă la dispoziţie un spaţiu de minim 250cm2.
2. Pentru concursurile în cazul cărora vor petrece două nopţi în boxe, fiecare pasăre trebuie să aibă la dispoziţie un spaţiu de 280cm2.
3. Pentru concursurile în cazul cărora păsările vor petrece mai mult de două nopţi în boxe, fiecare pasăre trebuie să aibă la dispoziţie un spaţiu de 325cm2. Spre sfârşitul sezonului de zbor cu păsările mature şi pentru anumite perioade în timpul sezonului cu puii, când temperatura variază intre 25-30°C, fiecare pasăre trebuie să beneficieze de un spaţiu de 350cm2. Sfătuim aici şi oriunde că e mai bine să se aloce porumbeilor cât mai mult spaţiu posibil. Trebuie spus că aceste specificaţii sunt similare noilor cerinţe în prezent stipulate legislativ în unele ţări. Igiena boxelor Când este necesar, trebuie aplicat pe podeaua boxelor de concurs un aşternut de rumeguş sau alt material absorbant. Acesta trebuie reînnoit în fiecare săptămână. Când păsările sunt eliberate, inevitabil o parte din acest rumeguş va părăsi camionul odată cu porumbeii. Lansatorul trebuie să cureţe orice urme înainte de a părăsi locaţia. Acest lucru va impresiona pozitiv orice membru al publicului care urmăreşte lansarea. Dacă un şofer ajunge la un loc de lansare care a rămas murdar în urma unei lansări precedente el/ea trebuie să noteze acest fapt şi să înmâneze un raport controlorului de zbor. Transportul porumbeilor voiajori A conduce un mijloc de transport porumbei nu este o muncă uşoară. Şoferul(ii) are(au) de respectat de obicei un program foarte strict dacă vrea(vor) să ajungă la locul de lansare cu suficient timp rămas pentru îngrijirea păsărilor şi pentru a le putea acorda o perioadă de odihnă suficient, necesară porumbeilor pentru a scăpa de stresul acumulat pe parcursul unei lungi călătorii. Colaborarea continuă intre cluburi şi crescători va ajuta şoferul să se poată încadra în program. Astfel, şoferul va reuşi să menţină o viteza constanta de 90km/h tot drumul spre punctul de lansare. S-a descoperit că aceasta este viteza de transport la care porumbeii se simt confortabil.
Mijlocul de transport porumbei trebuie să fie tot timpul funcţional din punct de vedere mecanic pentru a putea fi condus legal pe drumurile publice. Acesta trebuie echipat cu următoarele sisteme, funcţionale:
· iluminat interior,
· ventilatoare variabile pentru aerisire, suficiente la număr pentru a schimba des aerul din compartimentul porumbeilor
· un sistem electric de pompare a apei, care ii va permite şoferului să adape porumbeii fără întârzieri nepotrivite
· zonă de depozitare a hranei, care va menţine hrana curată şi uscată.
Mijlocul de transport trebuie echipat cu uşi care se pot încuia bine pentru măsuri de siguranţă. Sistemul de exhaustare al vehiculului trebuie să fie instalat în aşa fel încât să nu permită gazelor evacuate să pătrundă în compartimentul porumbeilor. Conform legislaţiei în vigoare, şoferii sunt obligaţi să oprească pentru o perioadă de odihnă după un anumit timp de condus. Din cauza aceste legi, este necesar (in unele cazuri), să existe doi şoferi, pentru ca păsările să poată ajunge la punctul de lansare într-un timp rezonabil. Şoferului(or) trebuie să i(li) se pună la dispoziţie o listă/carte cu componentele maşinii, pentru a putea verifica dacă toate sunt la locul lor şi funcţionează perfect înainte de a porni la drum. De asemenea, şoferul trebuie să deţină un carnet sau caiet de rapoarte, unde acesta trebuie să menţioneze orice detalii relevante ale călătoriei, care au de-a face cu concursul. Aceste raporturi sau caiete trebuie înmânate controlorului de zbor, la momentul potrivit. Este imperativ ca şoferii să verifice dacă toate boxele date în grija lor sunt sigilate corespunzător. Este responsabilitate cluburilor să se asigure că toate boxele sunt sigilate cum trebuie şi că acestea nu conţin “porumbei bolnavi”. Orice problemă care apare trebuie raportată celui care controlează concursul şi acesta poate lua măsurile potrivite pentru a remedia acea problemă.

18.Un ultim cuvânt
Dacă cei care controlează concursurile sunt familiarizaţi cu factorii care pot genera un concurs prost şi acţionează în consecinţă, sportul columbofil va progresa fantastic. Uneori pot să apară şi greşeli, se va întâmpla, dar dacă nu este precupeţit nici un efort depus în folosul porumbeilor, acest lucru nu poate rezulta decât în progresul acestui sport. După ce păsările au fost lansate, este prea târziu să se mai facă ceva pentru influenţarea deznodământului unui concurs. Deciziile foarte importante luate de controlori şi lansatori, sunt deciziile care pot schimba viitorul sportului nostru. Reacţiile negative care apar în presă după fiecare concurs catastrofal, nu sunt necesare în aceste zile. Aceste reacţii folosesc intereselor cel care se opun concursurilor cu porumbei.
Sperăm că acest manual de lansare va fi acceptat şi folosit de către cei implicaţi în sportul concursurilor cu porumbei din întreaga lume. Credem că manualul va aduce o contribuţie valoroasă sportului si-l va ghida în noul mileniu. Vă dorim să petreceţi un timp plăcut citind, studiind şi folosind acest manual. A fost scris pentru cei care iubesc porumbeii şi poartă acest sport în inimile lor.
Colegii tăi de sport,
Hubert Land şi Steven van Breemen

 Tradus de Corneliu V.

Share

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri.