+04 0725 928 653
     

Maestrul crescător al porumbeilor Jan Aarden - Machiel Buijk

MACHIEL BUIJK 

Hoogerheide, Olanda

In prezent pe site-ul voiajor.net se desfasoara o licitatie cu 10 bijuterii Jan Aarden 100% oferite de maestrul Machiel Buik: Licitatie - Machiel Buijk - Olanda

O introducere in arta reproductiei de porumbei Jan Aarden - Machiel Buijk

Sunt multe crescatorii care si-au gasit faima bazandu-se pe porumbeii Jan Aarden. Desi multe dintre aceste crescatorii au pasari exceptionale, prea putine pastreaza aceasta linie pura. Crescatoria Machiel Bujik e o rara exceptie. Majoritatea celorlalte crescatorii au pasari deosebite, insa 99% dintre acestea sunt incrucisari cu alte linii. Machiel Bujik din Olanda prefera sa lucreze rasa pura, de o calitate superioara, cu o amprenta oculara exceptionala, admirata de catre toti cei care o privesc.

Toate pasarile lui Machiel Bujik sunt reproduse din cele mai bune linii de Jan Aarden, faimosii distantelor lungi – Marijn van Geel.

Machiel incepe sportul columbofil in 1970. Acesta este nascut si crescut in apropierea orasului Steenbergen, acolo unde Jan Aarden si majoritatea succesorilor lui au trait. Inca de la inceputuri, Machiel a fost fascinat numai de porumbeii de distante lungi.

Dupa ce a concurat timp de aproape 10 ani, Machiel a inceput sa lucreze pentru reviste columbofile de specialitate din Belgia si Olanda, perioada in care au urmat multe vizite in crescatorii din Europa, de unde cumparat multe pasari de valoare din porumbei campioni. Si-a dorit numai ce era mai bun din randul porumbeilor Jan Aarden si urmarea crescatorii unde acesti porumbei inca se puteau gasi, asa cum au fost Antoon Aarden, Lazeroms, Sprenkels, Vroegindeweij, Van der Wegen, si nu in ultimul rand Marijn van Geel din Nieuw Vossemeer.

Desi Machiel a fost unul dintre crescatorii tineri ai acelei perioade, nu ezita sa viziteze des crescatoriile colegilor mai in varsta ca sa admire pasarile canpion, de distante lungi, ale generatiei respective. De-a lungul perioadei sale de consacrare, Machiel studia porumbeii Jan Aarden si a aflat ca pasarile lui Marijn van Geel erau cele mai pure linii de Jan Aarden ale tuturor timpurilor. Marijn van Geel avea cele mai bune rezultate la zboruruile de 1000km, si au dat rezultate spectaculoase si in alte crescatorii unde erau prezente.

Datorita acestui fapt, Machiel decide sa pastreze linia pura si infiinteaza o crescatorie unde sa lucreze doar porumbei Marijn van Geel, achizitionati direct de la acesta. Achizitiile acestor pasari erau greu de realizat, deoarece in perioada respectiva toata lumea si le doare, datorita rezultatelor pe care le obtineau in orice crescatorie. Totusi, pentru ca Van Geel il cunostea pe Machiel inca de mic, si chiar l-a urmarit crescand si invatand despre porumbei, nu doar ca i-a vandut pasari, dar l-a si indrumat de-a lungul anilor si invatat totul despre aceasta linie.

In acea perioada comertul nu domina sportul columbofil, motiv pentru care achizitia liniilor pure era mai simplu de realizat decat acum. Marijn van Geel, alaturi de prietenul sau Jan Cools se concentrau pe porumbei de distante lungi nefiind interesati de medii si scurte.

Dupa doar un an, Marijn van Geel si Jan Cools decid sa se separe si ambii crescatori calatoresc la Steenbergen sa obtina porumbei de distante lungi, cu ajutorul carora sa-si intemeieze propria linie de Jan Aarden.

Marijn van Geel cumpare pasari de la Van Agtmaal. Acesta fusese prieten bun cu Jan Aarden si a putut sa obtina orice porumbel si-a dorit de la acesta. Van Agtmaal i-a daruit lui Van Geel 5 oua din cei mai buni reproducatori ai sai, doi dintre ei fiind parintii faimosului '500', cel mai bun maratoinst al Olandei si un reproducator de exceptie. In acelas an, Van Geel mai cumpara doi pui ai aceluiasi cuplu, iar acesti 4 frati (2 din oua si 2 pui) ai lui '500' sunt spuma a ceea ce a reprezentat linia Jan Aarden.

In cei 4 frati, Marijn van Geel va introduce doar doua alte pasari din propria linie de Jan Aarden. 'Ligtenberg' si 'Old 59', reprodusi de Van Geel din 'Big Cock' din Stoffelen. Atat 'Ligtenberg' cat si 'Old 59' sunt porumbei puri Aarden. Cu ajutorul acestor 6 pasari, Marijn van Geel pune bazele a ceea ce mai tarziu va fi cunoscuta ca fiind cea mai buna crescatorie de Jan Aarden din lume.

De-a lungul vremii au mai fost introduse inca doua pasari, locul 1 National St. Vincent (Willem van den Burgh), locul 1 International Barcelona (Piet van der Slik), deasemenea Jan Aarden puri.

Marijn van Geel este recunoscut ca fiind o persoana care, sub nicio forma, nu-si dorea sa incruciseze porumbeii sai cu nicio alta linie. Si-a atins scopurile prin consangvinizare, o metoda apreciata de unii si condamnata de altii, insa in opinia sa, metoda de succes.

Acest succes a venit repede pentru Van Geel dupa achizitionarea Aardenilor prin intermediu prietenului sau Agtmaal. Incepand in anii 60, intr-o perioada relativ scurta de timp,Marijn van Geel era deja un nume de referinta in randul celor mai buni crescatori de maraton din Olanda, remarcandu-se in locuri fruntase la curse precum St. Vincent, Dax, Pau, si Barcelona.

Desi aceste lucruri s-au patrecut cu zeci de ani in urma, un lucru este interesant: rezultatele lui Marijn van Geel la maraton nu au fost mai fost egalate de atunci...

Porumbeii Marijn van Geel au castigat doua masini la concursuri; 'Vlekje' a castigat masina la un concurs de Dax iar 'Dolle' a castigat masina la un concurs de St. Vincent, iar in 5 randuri, un porumbel de-al sau castiga locul 1 pe regiunea de sud-vest a Olandei impotriva celor mai buni porumbei de maraton. O alta reusita notabila este faptul ca Van Geel avea porumbei in primii 25 din cateva mii la majoritatea curselor la care a luat parte.

Linia Jan Aarden a lui Marijn van Geel a obtinut rezultatele cele mai bune la maraton in Olanda, motiv pentru care cei care indrageau aceasta categorie au cumparat porumbei de la Marijn si au obtinut si ei la randul lor rezultate foarte bune.

Porumbeii Marijn van Geel au aceleasi caracteristici ca in anii 1950: au un ochi extraordinar de frumos, un fizic perfect si penaj matasos.

Dupa decesul lui Jan Aarde, Van Geel este singurul care reuseste sa tina linia pura, prin consangviizare si mai mult decat atat, reuseste sa pastreze performnta acestor pasari la nivel inalt pe o perioada lunga de timp.

Faima lui Marijn van Geel la nivel modial incepe cu binecunoscutul 'Dolle', cel mai bun zburator de mataon al tuturor timpurilor. Dupa 'Dolle' urmeaza 'Lange', 'Bonte 62', 'Old 54' and 'Old 59' si exemplele pot continua. Generatia recenta a pasarilor de  Van Geel include pasari ca ‘Vlekje', 'Goede Blauwe', 'Barcelona', Favoriet', si 'Munchenvlieger', cu totii reprezentanti ai unei clase incomparabile, marca Jan Aarden, folositi cu succes si in ziua de azi in multe crescatorii de top de maraton din Europa.

THE 'DOLLE'
Favoritul lui Machiel Buijk’s de Van Geel a fost intotdeuna 'Dolle', nu doar pentru rezultatele lui perfecte la maraton, ci si pentru ochiul sau special, caracteristica pe care o transmitea cu succes si generatiilor urmatoare. Dolle s-a demonstrat a fi cel mai bun reproducator Jan Aarden al tuturor timpurilor si este, fara dubii, si cel mai bun zburator al acestei linii. A participat la 17 maratoane si le-a clasat pe toate. Dintre rezultatele notabile amintim:
1 Provincial St. Vincent 1.684 porumbei
3 National St. Vincent 6.844 porumbei
1 Provincial Dax 1.032 porumbei
3 National Dax 3.649 porumbei
9 Provincial Limoges 1.610 porumbei
12 National St. Vincent 6.917 porumbei
20 Provincial Chateauroux 2.176 porumbei
22 Provincial Chateauroux 2.425 porumbei
39 Provincial Moulins 5.146 porumbei
59 Provincial Moulins 4.612 porumbei
66 National Dax 3.561 porumbei

Celebrul 'Dolle' a murit in 1985 la venerabila varsta de 18 ani. Numarul porumbeilor cu rezultate foarte bune care aveau sange 'Dolle' este impresionant. Machiel Buijk detinea 13 fii si fice din 'Dolle' in propia crescatorie. Mai detinea si 14 fii si fice din celebrul 'Vlekje', castigatorul masinii la concursul de Dax. 'Vlekje', la randu-i, era nepot din 'Dolle'.

In 1983 Marijn van Geel moare, si din toate colturile lumii apar cereri de cumpare pentru intreg lotul sau de porumbei. Totusi, sotia lui, Martha decide sa concureze si sa reproduca in continuare de una singura. In anii care au urma, Machiel devine mana dreapta a Martei, pentru ca aceasta stia ca sotul ei il invatase tot ce trebuia sa stie pe tanarul Machiel. Ii mod constant, aceasta ii cerea sfatul. Machiel devine managerul crescatoriei, si atat cat se pricepea, a dat sfaturi, a imperecheat, a selectat si a concurat in continuare pentru ca munca lui Marijn sa nu fie in zadar. Recompensa pentru munca depusa nu a fost in bani, ci in porumbei dintre cei mai buni zburatori si preproducatori ai crescatoriei Van Geel..

In februarie 1989 Martha van Geel moare si toata crescatoria a fost vanduta. Machiel a fost cel care a intocmit catalogul de vanzare intrucat era cel mai in masura si cunostea cel mai bine aceasta familie de pasari. Tot el a fost si organizatorul licitatiei, care s-a inceiat cu vanzari record in valoare de 770,000 guldeni olandezi, ca o apreciere a vietii si rezultatelor muncii lui Marijn van Geel.

In acest moment, exista 140 de exemplare originale Van Geel in crescatoria lui Machiel Buijk, reproduse din cei mai buni porumbei Van Geel si pentru moment, putem spune ca viitorul acestei linii este asigurat.

De-a lungul anilor Machiel Buijk a detinut 300 porumbei originali Van Geel pe care i-a pretuit ca pe niste cocosei de aur, insa nu a ezitat sa elimine pasarile care nu inseplineau standardele lui exigente. S-au eliminat inclusiv pui din 'Dolle', 'Lange' si ‘Vlekje' pentru ca nu au indeplinit standardele impuse de Machiel. Din cei 300 porumbei originali s-au eliminat mai mult de 50% din pui...

Machiel a avut foarte mare succes cu porumbeii Van Geel si a demonstrat cum se putea mai bine valoarea acestora.

In cariera sa de crescator, Machiel castiga si multe premii provincialecum ar fi Vincent, Chateauroux, Tours, La Souterainne si Limoges. Toate aceste concursuri au distante cuprinse intre 600 si 1000km si in majoritatea cazurilor victoria a fost impotriva a mii de porumbei olandezi de maraton. De asemenea, Machiel a fost decernat numarul 1, campion al faimosului trofeu 'Zuidwesthoek', indiscutabil, cea mai puternica provincie de maraton din Olanda.

Multe crescatorii au cunoscut succesul datorita porumbeilor cumparati de la Machiel Buijk, asa cum au fost J. Steijns care a devenit campion national la categoria maraton, Cees Schouw campionan la maraton al provinciei 'Zuidwesthoek' si B. Hovenkamp care a cstigat locul 1 si 5 National St. Vincent. Aceste 3 exemple sunt doar cateva dintre multi altii care au reusit in toata lumea cu porumbei Jan Aarden de la Machiel Buijk

A existat o perioada in care Machiel a decis sa nu mai concureze pentru a se putea concentra pe reproductie. In 2003 concursurile au reinceput pentru el, ajutat de un prieten pe nume Cees Schouw. Au format tandemul Schouw-Buijk si eu reusit din nou rezultate impresionante la maraton: St. Vincent 970km locul 4, 43, 44, 52, 61, 100, 114, 148, 150, 156, 195 etc.

In multe randuri, crescatori bogati din lume au fost dispusi sa plateasca sume impresionante pentru aceasta colectie de porumbei Jan Aarden a lui Machiel Buijk, dar Machiel stie ca aceasta colonie a lui de porumbei Van Geel este unica, ultimul bastion Jan Aarden din lume, motiv pentru care nu a acceptat ofertele si a decis sa conserve linia pentru viitor si facand asta, implicit, ca un tribut, munca de o viata a lui Marijn van Geel.

Crescatoria lui Machiel din Hoogerheide este adesea vizitata de crescatori din intreaga lume. Este recunoscuta ca fiind una de excelenta.

Bineinteles ca mai exista crescatori ce au in posesie cateva exeplare tipica Jan Aarden, insa nu putem compara nimic cu ceea ce se gaseste in crescatoria lui Machiel Buijk, unde zeci de pasari sunt garantia viitorului pentru linia Jan Aarden. Aceste pasari au corpuri perfecte, penaj catifelat, musculatura lunga si moale si cele mai spectaculoase culori ale ochilor, cuvariatii de la verde la auriu si de la violet la maro-castan.

Machiel Buijk, un perfectionist care mereu incearca sa reproduca pasari de calitate din ce in ce mai buna, un concurent de maraton e inalta clasa, datorita caruia linia Jan Aarden este asigurata pentru viitor. Este un crescator foarte respectat la nivel mondial.

Doar ... priviti ochiul! ...

Machiel Buijk Stock Bird - Numai de referinţă

Machiel Buijk Stock Bird - Numai de referinţă

Machiel Buijk Stock Bird - Numai de referinţă

Machiel Buijk Stock Bird - Numai de referinţă

Machiel Buijk Stock Bird - Numai de referinţă

Machiel Buijk Stock Bird

Share

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri.