+04 0725 928 653
     
Autentificare / Cont nou / Cos:   0 produse

Florin Petrache, un nume de referinţă în sportul columbofil

Renumitul crescător Florin Petrache locuiește în comuna Dumbrava Roșie, județul Neamț, unde își are situată voliera și de unde concurează în prezent. Acestă pasiunea o poartă în suflet încă din timpul adolescenței, atunci când, la finalul uneia dintre vacanțele de vară petrecute la verișorii de pe lângă Bucureşti, fratele său hotărăște să aducă acasă două perechi de porumbei voiajori. Cum familia lor locuia în acel timp la bloc, cei doi frați au început să improvizeze, pe balconul apartamentului, o cușcă pentru prietenii lor înaripați. În scurt timp, datorită faptului că păsările făceau foarte multă gălăgie și mizerie, parinții lor au luat hotărârea definitivă să le desființeze „mini crescătoria“.

Însă, în încercarea disperată de a-și salva porumbeii, copiii merg la bunici să ceară permisiunea de a-i muta la țară. Şi cum bunicii arareori îşi refuză nepoţii, aceştia au relocat păsările într-o altă locaţie, acolo unde aveau din belșug cam tot ce își doreau: hrană, soare și mult mai mult spațiu.
Timpul a trecut, iar cei doi copiii au devenit adulți. Florin însă nu a putut sta departe de porumbei, astfel că şi-a luat hobby-ul în serios şi s-a înscris în cadrul asociației columbofile din zona sa. Între timp, concurând sezon de sezon, el a devenit unul din marii campioni ai României la categoriile Fond și Maraton, categoriile sale preferate, deşi, după cum ştim, în zona Moldovei concurența este acerbă la aceste etape.

În egală măsură, apreciază și joacă pe cât posibil la toate categoriile din planul de zbor, porumbeii trebuind să zboare de la prima la ultima etapă. Nemțeanul Florin consideră că, pentru fiecare regiune în parte, clasamentul provincial reflectă cel mai bine valoarea unei crescătorii.

„Ca fiecare dintre noi, am fost și sunt preocupat în mod constant să aduc în crescătorie, pentru reproducție, porumbei valoroși de la crescători cu rezultate deosebite, atât din țară, cât și din străinătate. În prezent, liniile de bază ale volierei sunt Kipp und Sohne, Nouwen – Paesen, Marc & Geert Pollin. De-a lungul activitații mele columbofile am avut doi reproducători fantastici și anume: masulul RO 000739-2008 - o combinaţie Van Bruaene - Van Spitael - M. Roosens din porumbeii lui Cărmăzan Ioan) și femela RO 650299/2009 - o combinaţie Kipp und Sohne - Nouwen - Paesen, oferită cadou de către prietenul meu Ciprian Coserariu.

Fiecare porumbel nou adus în crescătorie a fost împerecheat cu produșii acestora. Concurez cu porumbeii după metoda văduviei, la concursuri participând ambii parteneri, dar și cu un lot redus, de 6-8 cupluri, după metoda natural. La văduvie, cursierii cresc un pui înainte și după sezon, nepermițându-le să se vadă decât după ce sosesc din cursă sau antrenament. Între etape sunt duși la un antrenament de aproximativ 50 de kilometri, cu lansare dimineața, iar pentru întreținerea lor folosesc hrană și produse de condiționare de la firmele Beyers și Dr.Peeters“, ne-a spus Florin Petrache.

În ceea ce privește rezultatele columbofile, în voliera lui Florin Petrache s-au născut de-a lungul anilor foarte mulți campioni provinciali, naționali și sau olimpici la categoriile Fond sau Maraton, plus alți câțiva tineri câștigători de premii Gold la nivel de țară. Structurate pe sezoane columbofile, cele mai importante rezultate acumulate ar fi:
Anul 2018
1 provincial As Maraton Tineret 2018
1 provincial Fond Tineret 2018
3 provincial Fond Palmares Crescători 5 ani 2018
3 provincial General Palmares Crescători 5 ani 2018
1 național AS Maraton Tineret 2018
2 național Fond Tineret 2018
1 provincial Fond Palmares Maturi 5 ani 2018
Anul 2019
2 provincial As Fond Tineret 2019
3 provincial As Fond Maturi 2019
3 provincial Fond Tineret 2019
2 național As Fond Tineret 2019
2 național Club Gold 2019
4 național Club Gold 2019
8 național Maturi 2019
9 național Fond Tineret 2019
Anul 2020
1 provincial Maraton Grand Prix Tineret
1 provincial Fond Tineret
1 provincial Fond Crescători
1 provincial General Crescători
1 provincial Fond Palmares Crescători 2 ani
1 provincial Fond Palmares Maturi 4 ani
1 provincial General Palmares Crescători 5 ani
1 provincial Birzai Național - Neamț
2provincial General Maturi
2 provincial Fond Palmares Crescători 3ani
2 provincial Fond Palmares Crescători 4 ani
2 provincial Fond Palmares Crescători 5 ani
2 provincial Viteză Crescători
3 provincial Viteză Palmares Crescători 2 ani
3 provincial General Crescători Palmares 2 ani
1 național Maraton Grand Prix Tineret 2020
1 național Fond Tineret 2020
1 național Club Gold 2020
2 național Lot Olimpic categoria I Long Distance
2 World Best Pigeon F.C.P.R. 2020 categoria Long Distance
3 național Fond Crescători 2020
3 național Club Gold 2020
Anul 2021
1 provincial Fond Palmares Crescători 3 ani
1 provincial Fond Palmares Crescători 5 ani
1 provincial General Palmares Crescători 2 ani
2 provincial Fond Palmares Crescători 2 ani
2 provincial General Palmares Maturi 3 ani
2 provincial General Palmares Crescători 3 ani
2 provincial Fond Palmares Crescători 4 ani
2 provincial Fond Palmares Maturi 4 ani
2 provincial Fond Palmares Maturi 5 ani
3  provincial As Fond Tineret
3 provincial General Palmares Crescători 5 ani
3 provincial Viteza Palmares Crescători 2 ani
5 provincial Maraton Palmares Crescători 4 ani
7 provincial Maraton Palmares Crescători 3 ani
4 național As Fond Tineret 2021
12 național Fond Palmares Crescători 2021
14 național General Palmares Crescători 2021
34 național Maraton Palmares Crescători 2021

În ceea ce privește evenimentele columbofile internaționale, el reușește să participe și să reprezinte România la șase ditre ediții, și anume:
2004 locul 3 național Lot Olimpic categoria FOND - Cupa Europei Sombor – Yugoslavia
2005 locul 2 național Lot Olimpic categoria FOND - Olimpiada Columbofilă Porto – Portugalia
2005 locul 3 național Lot Olimpic categoria FOND - Olimpiada Columbofilă Porto – Portugalia
2014 locul 3 național Cupa Europei categoria FOND - Dortmund Germania
2015 locul 2 național Lot Olimpic categoria FOND - Olimpiada Columbofilă Budapesta Ungaria
2020 locul  2 național Lot Olimpic categoria I Fond 1 An - Olimpiada Columbofilă Oradea România



Din vasta sa experiență columbofilă, Florin Petrache recomandă tinerilor aflaţi la început de drum să fie preocupați în permanență în a-și achiziționa doar porumbei de calitate superioară, de regulă fii direcţi din zburătorii de top și să se îngrijească mereu pentru a menține în volieră o stare de sănătate optimă, considerând că aceste două lucruri sunt esențiale pentru a face performanță în sportul columbofil.

Share

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri.