+04 0725 928 653
     

Bogdan Ciobanu: ‘Dinastia Regelui 104

Se spune ca fiecare om se naşte cu un talent, pe care, dacă şi-l va descoperi, va excela în acel domeniu. Este şi cazul lui Bogdan Ciobanu, care s-a născut într-o gospodarie plină de porumbei, iar, din fragedă pruncie, urmărea prin rosturile de la gardurile vecinilor, din satul natal, comportamentul tuturor porumbeilor pe care aceştia îi deţineau la acea vreme. Când a crescut, pentru o scurtă perioadă de timp, a locuit în oraş, la bloc, dar, pentru că trăirile interioare şi imensa pasiune pentru columbofilie îl măcinau, a renunţat la viaţa de oraş şi s-a stabilit la casa părintească din comuna Siminicea, care se află la 17 km de municipiul Suceava. şi a început una dintre cele mai frumoase poveşti din România Columbofilă de după 1989.

Primii voiajori i-a cumpărat în anul 1991 de la un columbofil foarte bun la acea dată, Radu Buzincu, care deţinea porumbei de la Vasile Stănucă de la Tulcea. Tot în acelaşi an, ca şi cadou de nuntă, doctorul Mircea Bilius îi oferă un pui din cei mai buni porumbei pe care-i avea la vremea respectivă, doi campioni judeţeni la fond. Acel pui s-a dovedit a fi o femelă foarte bună în reproducţie, care, din primul an, reproduce o altă femelă, având seria 342308-92 şi numită „Prima“, care a fost cea mai bună femelă la categoria Fond în Expoziţia Naţională de la Sibiu în 1994. Următorul porumbel important şi primul porumbel care a fost consagvinizat în crescătoria lui Bogdan Ciobanu este femela „Bătrâna”. Acestă pasăre a zburat două catastrofe, ambele Gdansk Naţional, pe care le-a şi clasat, cu toate că în zona Moldovei au fost foarte puţine păsări care au supravieţuit acelor zboruri. Femela a fost trecută la matcă unde a dat naştere unor foarte buni cursieri ai vremii cu diferiţi masculi. De exemplu, cu un mascul cu origini Jules Rijckaert, se naşte femela „Paga”, 134112-1998, care a zburat foarte bine, atât în Polonia, cât şi în Ucraina, peste 15 etape de fond şi maraton, reuşind să ocupe locuri bune la maraton palmares. „Paga“ este mama „Pagului", mascul cu seria 161925-2001, care a fost un zburător de excepţie, reuşind să ocupe locul 1 Vinita (Ucraina) pe maşină, de asemenea a fost şi loc 2 la categoria Fond, clasând şi etape de Krasnodon cu distanţa de 1000 de km. La rândul lui, „Pagul” este tatăl „Perlei“, femela cu seria 390690-2003, o maratonistă pur sânge, pe ruta Ukraina totalizând 46 de puncte la maraton, cu un loc 4 seminaţional Krasnodon cu distanţa de 1000 de km. Această minunată femelă a ocupat, în final, locul 8 naţional Maraton.
Masculul de culoare albastră cu seria  96132-1991, „Cattryssul”, împerecheat cu femela “Bătrâna”, a fost unul dintre porumbeii care şi-au lăsat amprenta în crescătorie Bogdan Ciobanu. Acest mascul a fost reprodus din doi porumbei de la Vasile Stănucă din Tulcea, fiind jumătate Cattrysse şi jumătate Stichelbaut. Tatăl său a fost fiu direct din porumbeii cu seria 23119-1986 şi 520-1986, campioni ai României la categoria Fond. Din acest cuplu s-a născut „558-1998”, un mascul albastru, care a făcut minuni la matcă, toţi descendeţii din el zburând foarte bine . „558-1998" a fost împerecheat cu mama lui, „Bătrâna”, şi a reprodus pe „Incest 47”, albastru, care, la rândul său, l-a scos pe „Ghebosu”, adică pe tatăl lui „Frumuşica”, femela cu seria 210109-2006. „Frumuşica" a ocupat locul 1 judeţean Maraton Palmares 2007-2008.

şi „Regele“ s-a născut...


Din cuplajul lui „Bătrâna” cu 046590-01, un mascul adus de la Gabi Nour, care era fiu din originali şi era reprodus dintr-o femelă de la Jake van den Wegen şi un mascul de la Emiel Denys, care era jumătate Van Bruaene şi jumătate Stichelbaut din linia lui Tee, a fost reprodus masculul cu seria 221 107-2002, care a ocupat de două ori loc 1 pe maşină în ani diferiţi. Acest mascul a fost cuplat cu mama lui şi din acest incest au văzut lumina zilei mai mulţi pui. Unul dintre ei s-a dovedit a fi un reproducător excelent inelat cu inel de Belgia care, la rândul său, a fost tatăl mai multe valori, printre care şi pe masculul cu seria 210 104-06. Mama lui „104” era o femelă gută, reprodusă dintr-un mascul roşu, care avea sânge Vasiliu, dar avea şi sânge dintr-o femelă adusă de la Nicolae Moga din Sebeş. Femela lui Nicolae Moga era reprodusă dintr-un porumbel olimpic la fond, care avea un tată olimpic şi un bunic olimpic, deci 3 generaţii de olimpici la categoria fond, aşa cum era numită în acea perioadă categoria Maraton. De asemenea, bunica lui „104”, femela cu seria 221 198-02, era reprodusă din doi semi-frati pe „Bătrâna”: „Paga”, care avea sânge Vasiliu şi a zburat multe maratoane, şi masculul albastru cu seria 558-1998, un porumbel cu sânge Vasile Stănucă din linia Stichelbaut şi Cattrysse.
Şi aşa a început dinastia lui „Regele 104”, porumbel despre care majoritatea columbofililor din ţară au auzit nenumărate poveşti frumoase. Acest porumbel, prin rezultatele obţinute, va rămâne în istoria columbofiliei româneşti atât datorită palmaresului său extraordinar, cât şi calităţilor de reproducător. A zburat 6 ani, inclusiv anul naşterii, a făcut normă la demifond pui, a zburat în direcţia sud, până la Vama Veche (numai 5 pui au reuşit să facă normă la categoria Demifond în acel an, dintre care 2 pui erau din crescătoria Bogdan Ciobanu), a făcut normă la maraton palmares 4 ani consecutivi (2008-2009-2010-2011), a obţinut locul 5 naţional la categoria Maraton Palmares (2008-2009) şi a fost campion naţional la categoria Maraton Palmares 3 ani (2009-2010-2011). „Regele 104" va rămâne în istorie ca „o mierlă albă”, pentru ca a fost diferit, a fost unul dintre cei mai buni zburători si reproducători din toate timpurile, dovadă stând numeroasele referinţe obţinute de descendenţii lui! A fost campion naţional, tată, bunic şi străbunic de campioni naţionali. A dominat sportul columbofil cu mulţi ani în urmă, dar urmaşii lui caştigă premii importante şi în prezent. El nu mai este fertil, dar fiul lui, „De 200”, a rămas stălpul reproducţiei în crescătoria Bogdan Ciobanu. Acesta duce mai departe genele „Regelui“ şi o face foarte bine, deoarece „pe adresa lui“ au sosit foarte multe referinţe, mulţi campioni actuali având sângele lui. De asemenea, mutarea lui "Miss Milos” ( nepoată Regele ) în compartimentul de reproducţie, asigură calitatea urmaşilor pentru mai mulţi ani. O familie de porumbei grozavă !
De aici înainte cuvintele sunt de prisos, aşa că vom lăsa rezultatele şi referinţele să vorbească: